به گزارش سلامت نیوز به نقل از همشهری، اقلیم ایران با چالش جدی توفانهای گردوغبار مواجه است؛ پدیدهای که منشأ آن حدود ۴۶میلیون هکتار از کانونهای داخلی و ۲۷۵میلیون هکتار از چشمههای فرامرزی در کشورهای عراق، سوریه، ترکمنستان و عربستان است؛ وسعتی معادل ۵.۵برابر کانونهای داخلی. اگرچه در سالهای اخیر مذاکراتی با کشورهای همسایه برای مهار این بحران آغاز شده، اما این رایزنیها تاکنون به نتایج ملموس و مؤثری نرسیده است.
مذاکره با عراق: دبیر ستاد ملی سیاستگذاری و هماهنگی مدیریت پدیده گردوغبار در برنامه «دیپلماسی برای مهار ریزگرد چه کرد؟» گفت: منشأ گردوغبار در استانهای غربی عمدتا کشورهای همسایه و در مناطق مرکزی، کانونهای داخلی هستند.
بهزاد رایگانی از تدوین «برنامه جامع مقابله با گردوغبار» خبر داد که یکی از راهبردهای آن تحکیم دیپلماسی محیطزیست است.
بهگفته رایگانی، اگرچه اقدامات دیپلماتیک صورت گرفته، اما مستندسازی مناسبی از این فعالیتها وجود ندارد. در همین راستا، اقداماتی چون بهروزرسانی نقشههای منشأ خارجی و تشکیل کارگروه دیپلماسی محیطزیست در دستور کار قرار گرفته است.
او افزود: «منطقه ما در اقلیم خشک و نیمهخشک قرار دارد و مشکلات ساختاری و امنیتی در کشورهای همسایه، مانعی برای همکاری مؤثر بوده است. با سوریه بهدلیل شرایط خاص سیاسی امکان همکاری وجود ندارد، اما با عراق مذاکراتی صورت گرفته و حتی برنامه اقدام مشترک و اجرای پایلوتهایی نیز طراحی شده است.»
تغییر ساختار وزارت خارجه: مشاور محیطزیستی و مدیر اسبق محیطزیست تهران هم گفت: «ما هجدهمین کشور بزرگ جهان و نهمین کشور بزرگ آسیا هستیم، بنابراین وقوع پدیدههایی مانند گردوغبار در کشورهای همسایه، بهطور مستقیم بر ما اثر میگذارد.»
محمدهادی حیدرزاده افزود: «اجرای دیپلماسی محیطزیستی دشوار، اما ممکن است.» حیدرزاده تاکید کرد: «استفاده از ظرفیت برنامه محیطزیست سازمان ملل (UNEP) باید در دستور کار قرار گیرد.
همچنین ایجاد یک صندوق مالی مشترک منطقهای ضروری است که کشورهای عضو معاهدات محیطزیستی در آن مشارکت مالی داشته باشند.» مدیرکل اسبق محیطزیست تهران همچنین پیشنهادی در این زمینه ارائه کرد و گفت: «پیشنهاد میکنم یا سفیر محیطزیست با جایگاه سیاسی در وزات امور خارجه تعیین شود یا مشاور وزیر خارجه در امور محیطزیست، تا این حوزه تقویت شود.»
نظر شما